ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Lahjavero

Lahjasta pitää maksaa lahjaveroa, jos samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän.

Lue lisääKysy lisää

Tietoa lahjaverosta

Lahjasta pitää maksaa lahjaveroa, jos samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän.

Lahjaverotuksesta säädetään perintö- ja lahjaverolaissa.

Lahjaveron määrään vaikuttavat lahjan arvo ja veroluokka eli lahjanantajan ja lahjansaajan välinen sukulaisuussuhde.

Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat lähimmät sukulaiset: puoliso, (avopuoliso, mikäli heillä on yhteisiä lapsia), omat ja aviopuolison lapset ja lastenlapset, vanhemmat ja isovanhemmat. Toiseen veroluokkaan kuuluvat kaikki muut perinnön, testamentin tai lahjansaajat.

Katso perintö- ja lahjaverotaulukot täältä

Kokeile lahjaverolaskuria vero.fi sivustolla kilkkaamalla tästä


Lahjaveroon voi vaikuttaa hajauttamalla lahjoitusta joko ajallisesti tai useammalle taholle.

  • Kolmen vuoden sisällä annetut lahjat lasketaan yhteen, kun määrätään lahjavero. Tämän takia kannattaa lahjoitukset ajoittaa yli kolmen vuoden välein.
  • Lahjanantaja voi lahjoittaa esimerkiksi omalle lapselleen sekä lapsen lapsille

Esimerkki:

Isovanhemmilla on kaksi lasta ja kummallakin lapsella on kaksi lasta – lastenlapsia on siis neljä.

Isoäiti voi lahjoittaa verotta kummallekin lapselleen ja jokaiselle lapsenlapselle euroa vaille 5.000 euroa, jolloin lahjoitusten yhteenlaskettu määrä on 29.994 euroa. Samanlaisen lahjoituksen voi tehdä myös isoisä, jolloin isovanhemmat ovat lahjoittaneet yhteensä lähes 60.000 euroa ilman lahjaverovelvollisuutta. Kolmen vuoden kuluttua he voivat toteuttaa vastaavat lahjoitukset uudelleen.

Rahan kanssa lahjoitusten hajauttaminen on melko helppoa, mutta silti kannattaa miettiä lahjoituksen järkevyyttä lahjanantajien kannalta. Tarvitaanko rahavaroja mahdollisesti myöhemmin asumiseen tai sairaan hoitoon.

Jos lahjoitetaan kiinteistö tai asunto-osake, 5.000 euron osuuksissa lahjoittaminen on hankalaa. Käytännössä lahjoituksen tulisi olla murto-osa esim. 1/10 kiinteistöstä. Verottaja seuraa tällaisia lahjoituksia, ja jos niitä tehdään peräkkäin, verottaja voi katsoa, että tarkoitus on ollut alkujaankin lahjoittaa koko kiinteistö, jolloin hajauttamisen idea ei toteudu.

Emme suosittele muutenkaan kiinteistöjen tai asunto-osakkeiden lahjoittamista alaikäisille. Jos lapset saavat yli 20.000 euroa, vanhemmat joutuvat edunvalvojina selvittämään Digi- ja väestötietovirastolle varojen käyttöä vuosittain. Alaikäisen omistaman omaisuuden myyntiin ja käyttöön vakuutena täytyy saada Digi- ja väestötietoviraston suostumus.

Kysy lisääYhteystiedot